Derfor kan alle blive snøret af et manipulerende menneske - Berith Siegumfeldt (2022)

Hjernevask, mental kontrol, gruppepres, indkodning, vildledning, salgstrick, kneb, list, fiduser, fiksfakserier med mere er alle sammen dæknavne for psykologisk manipulation. Det faktum, at der findes så mange navne for det, forvirrer og forvrænger ofte forståelsen for, hvad psykologisk manipulation i virkeligheden er. Og netop denne forvirring er noget som især de mennesker, som bruger psykologisk manipulation på en destruktiv måde, nyder godt af!

Så for nu at gøre begrebet helt klart og forståeligt, så betyder psykologisk manipulation, at man, ved hjælp af forskellige psykologiske virkemidler, overtaler et andet menneske – eller flere mennesker – til at ændre på deres overbevisninger, være- og handlemåder.

Manipulation er dobbeltsidig

Når vi tænker på psykologisk manipulation, skal vi forestille os en vifte, som jo både har en for- og en bagside.

På forsiden af viften finder vi den etisk korrekte måde at bruge psykologisk manipulation på. Det er her, vi forsøger at ændre et andet menneskes overbevisning, være- eller handlemåde, men hvor vi har det andet menneskes ve og vel i tankerne og hvor vi bevarer respekten for det andet menneskes frihed og rettigheder.

Tænk bare på, da dit barn var lille og ikke ville spise grønsagerne. Hvilke lokkemidler brugte du for at overtale dit barn for at få grønsagerne til at glide ned?

Og hvilke overtalelsesevner bruger din teenagedatter, når hun gerne vil have de der nye dyre støvler?

Den mørke bagside

Viften har imidlertid også en bagside; det er her hvor psykologisk manipulation bruges på en destruktiv, intimiderende og udnyttende måde, som ikke tager hensyn til andre menneskers personlighed og selvstændighed, og hvor andre menneskers ret til at tænke kritisk og logisk ikke respekteres.

Det er på bagsiden af denne vifte, at narcissister og narcissistiske psykopater opererer. Ved hjælp af bedrageri, falskhed og plattenslageri udnytter disse personlighedstyper andre mennesker med den ene ting for øje; at deres behov og ønsker bliver tilfredsstillet.

Med andre ord så misbruger narcissister og narcissistiske psykopater deres evne til at manipulere kun med det formål at udnytte, kontrollere, misbruge og dominere andre. Dette magtspil kan foregå imellem mand/kone, forælder/barn, lærer/elev, chef/medarbejder, kollega/kollega, terapeut/klient, sælger/kunde osv.

Grundlæggende tankekontrol

Narcissister og narcissistiske psykopater bruger i stor udstrækning helt basale manipulations-taktikker til at indfange, indoktrinere og holde andre mennesker fanget i deres greb. Robert Hare*, en amerikansk psykologi-professor, som er ekspert i narcissisme og psykopati, forklarer at narcissister og narcissistiske psykopater er ekstrem dygtige til at aflæse andre mennesker – og det er noget, de bruger rigtig meget tid og energi på!

De er lynhurtige til at tage mål af et andet menneske og vurdere dette menneskes styrker såvel som svagheder. Og jo mere information, de har omkring dig, jo flere idéer får de til måder, de kan manipulere og udnytte dig på.

Hvem er modtagelig for manipulation?

Desværre er svaret: ALLE!
Det inkluderer også dig!

Det er en myte, at det kun er svagelige og sårbare mennesker, som er modtagelige overfor psykologisk manipulation, eller at der er noget galt med dem, som falder for det.

Der er dog især nogle faktorer, der, når de er til stede, gør dig specielt modtagelig for at blive offer for et kontrollerende menneske:

 • Hvis du ikke forstår, hvordan manipulation og tankekontrol fungerer.
 • Hvis du tænker: “Det vil aldrig ske for mig!”
 • Hvis du ikke forstår, at narcissister og narcissistiske psykopater er mennesker, der ikke besidder empati og samvittighed.
 • Hvis du forholder dig ukritisk til det, du ser og hører.

Mennesker som ikke ved, hvordan psykologisk manipulation fungerer, er altså nemme ofre for narcissister og narcissistiske psykopater. Og hvis du tilmed tror, at du ikke er modtagelig for at blive snøret af dem, er du desto mere sårbar!

Mennesker, som har været fanget i en narcissist eller narcissistisk psykopats magtgreb, og som har fået professional hjælp til at forstå, hvad de har været udsat for, er i langt højere grad i stand til at genkende faresignalerne. De bliver ofte ikke indfanget igen.

Mennesker, som har været fanget i en narcissist eller narcissistisk psykopats magtgreb, og som IKKE har fået professionel hjælp til at forstå, hvad de har været udsat for, er i langt højere grad sårbare for at blive snøret endnu engang af en manipulator.

Narcissister og narcissistiske psykopater genkender mennesker, som tidligere har været traumatiserede!

Andre faktorer som gør dig sårbar overfor manipulation

 • Du tror på, at der er noget godt i alle mennesker.
 • Du tror på, at alle kan forandre sig.
 • Du har et forkert billede af, hvordan et forhold til et andet menneske skal være: Eksempelvis tror du, at man skal finde sig i at blive ydmyget, nedgjort og talt grimt til.
 • Du ignorerer de tegn på overgreb, du oplever (det være sig psykisk- eller fysisk vold).
 • Du overhører din mavefornemmelse.
 • Du nægter at tro på, at der findes gennemført ondskabsfulde mennesker i denne verden.
 • Dit selvværd, din selvtillid- og din selvsikkerhed er lav.
 • Du er usikker, når du skal træffe dine egne beslutninger og er afhængig af andre menneskers mening.
 • Du bryder dig ikke om tvetydighed: Du vil have enkle, letforståelige svar og jo hurtigere, du får dem, jo bedre.

Rigtig mange bliver i manipulerende forhold i årevis dels på grund af ovenstående overbevisninger og dels fordi de ganske enkelt ikke ved, hvad de skal gøre, når de bliver behandlet dårligt. De kan have en tendens til at selv at tage skylden for det: ”Der må jo være noget galt med mig, eftersom jeg bliver behandlet så dårligt.” De kæmper ikke tilbage, men undskylder i stedet manipulatorens uacceptable opførsel. Som offer bliver du støt og roligt isoleret fra dine sunde omgivelser og selvom du er et normalt tænkende og begavet menneske, så kan narcissisten og den narcissistiske psykopat få dig til at ligge på gulvet i et hjørne uden at vide, hvem du selv er.

Positive egenskaber som gør dig modtagelig for manipulation

Mange ofre, for manipulerende personer, er blevet indfanget på grund af:

 • En godtroende tankegang.
 • Et ønske om at redde- og tage sig af andre.
 • At de er spirituelt søgende mennesker.
 • At de er autoritetstro.

Manipulerende mennesker udnytter alt, hvad de kan. Det inkluderer også dine styrker og/eller særlige gode menneskelige egenskaber.

Her er du særlig udsat

Er du stresset? Træt? Drænet for energi? Er du deprimeret? Har du svært ved at sige nej? Vil du gerne undgå konflikter? Leder du efter sort/hvide svar? Vil du gerne have kvikfix-løsninger? Er du optaget af, hvad andre mener om dig? Så er du også sårbar og åben for at blive et offer for psykologisk manipulation.

Sandsynligheden for, at vi støder ind i en narcissist eller en narcissistisk psykopat mindst én gang i livet, er rimelig stor og derfor er hver eneste af os sårbare overfor manipulation.

Hvordan snører de os?

Ifølge Robert Hare er det som at læse din selvbiografi for en narcissist eller en narcissistisk psykopat, når vedkommende står overfor dig. Han eller hun kigger dig dybt i øjnene, kigger på dit ansigt, lytter til det, du siger og aflæser dit kropssprog.

Når personen har aflæst dig, skifter vedkommende personlighedskarakter og forvandler sig til at være netop din bedste ven/ din frelsende engel/din soulmate/prinsen på den hvide hest. Personlighedsskiftet har til formål, at du får tillid til vedkommende, så han eller hun dernæst kan skabe et tæt og fortroligt bånd til dig; et dysfunktionelt bånd, som er meget stærkere end i et normalt forhold. Dette bånd styrker narcissisten eller den narcissistiske psykopat gradvist og spinder dig dermed længere og længere ind i hans eller hendes net af løgne, bedrag og udnyttelse for i sidste ende at gøre dig hjælpeløs og afhængig af sig.

Du bliver hypnotiseret

Vedkommende vurderer altså dine styrker og svagheder; kigger efter dine usikkerheder, dine sårbarheder, dine drømme, dine behov og de ting, som betyder noget for dig. Herefter indprenter narcissisten eller den narcissistiske psykopat følgende vigtige beskeder til dig og din underbevidsthed:

 • Jeg kan lide den, du er.
 • Jeg er som dig.
 • Vi to ligner hinanden.
 • Vi tænker ens.
 • Jeg har aldrig mødt nogen, som forstår mig så godt som dig.
 • Du er noget helt specielt.
 • Dine hemmeligheder er sikre hos mig.
 • Jeg er den perfekte kæreste, ven, veninde, kollega, følgesvend …for dig!

Narcissister og narcissistiske psykopater er særdeles bevidste om, at når vi kan lide nogen, vil vi være langt mere tilbøjelige til at lade dem påvirke os! De sammensætter deres ord, stemmeleje og væremåde på en så indsmigrende, skjult og snedig måde, at du nærmest ikke bemærker, at de er i gang med at manipulere med dig og skabe en afhængighedsforhold til dem. Du tror, du er uafhængig og har friheden til at tænke selv og træffe dine egne beslutninger. Med andre ord, at du ikke er bevidst om den indflydelse vedkommende har på dig og de forandringer, som sker indeni dig som følge af hans eller hendes manipulation af dig.

Tingene skal foregå i raketfart

Hvis du møder et menneske, der presser på for at jeres forhold, skal udvikle sig i raketfart, er det et klart advarselstegn! .

Vedkommende vil også meget hurtigt - ofte efter blot et par enkelte møder - præsentere sig for dig som den, som har svaret og løsningerne på alle dine problemer. I har meget til fælles. Han eller hun vil hjælpe dig med at få dine største drømme opfyldt. Han eller hun får dig til at føle dig som den vigtigste person i denne verden. Du bliver bombarderet med kærlighed, bekræftelser, smiger og ros. Det er allerede her, du skal bakke ud, inden det bliver for sent!

Reglen om at hvis noget er for godt til at være sandt, så er det for godt til at være sandt, gælder om noget, når vi taler om narcissister og narcissistiske psykopater!

Hvis det lykkes for personen at fange dig ind, får du snart hans eller hendes grimme ansigt at se. I begyndelsen vil du dog ofte retfærdiggøre vedkommendes opførsel: "Han/hun har jo bare en dårlig dag" eller "Han/hun mente det helt sikkert ikke" eller "Det er nok mig selv, der overanalyserer tingene og er alt for sensitiv".

Vedkommendes nedgørende opførsel bliver dog gradvist værre og værre. Snart bruger du i dage- og ugevis på at have det dårligt, men du venter på, at de gode tider kommer igen. Han eller hun var jo trods alt så sød og dejlig i begyndelsen og vedkommende er jo det bedste, der er sket for dig. Du er overbevist om, at i og med at I tidligerehar haft dejlige dage sammen, så kommer de helt sikkert igen. Og alt imens du venter på de gode dage, mister du din familie, dine venner og du bliver isoleret til kun at følge vedkommende.

Du kan aldrig gøre det godt nok!

Et andet tegn på at det er en narcissist eller en narcissistisk psykopat, du har involveret dig med, er at lige meget hvor meget, du arbejder på at få forholdet til at fungere eller hvor meget du prøver at please og servicere vedkommende, så er det aldrig nok!

I ender i en diskussion og et skænderi om de samme ting om og om igen. Det gør I, fordi narcissisten eller den narcissistiske psykopat aldrig ændrer sig. Han eller hun VIL vinde og ser desuden sig selv som større, stærkere, klogere, mere værd osv. end dig og alle andre. Og når han eller hun nu er den bedste, hvorfor skulle vedkommende så ændre sig?

Narcissister og narcissistiske psykopater føler aldrig skyld eller dårlig samvittighed. Selv hvis de giver en undskyldning (og denkan være meget overbevisende!), så er det opspind. Kort efter gentager vedkommende nøjagtig den samme grimme opførsel igen.

Destruktiv psykologisk manipulation foregår systematisk

Destruktiv psykologisk manipulation er altså en systematisk og planlagt arbejdsmetode, som narcissister og narcissistiske psykopater bruger for at opnå kontrol og magt og vinde indflydelse. Denne form for manipulation sker på bekostning af andre menneskers identitet, værdier, tænkemåde, overbevisninger, beslutninger, væremåde osv. Narcissister og narcissistiske psykopater skelner ikke mellem om det er et barn eller en voksen de manipulerer med! Ingen undslipper deres greb, hvis først de har fået fat.

Med andre ord nedbryder narcissister og narcissistiske psykopater dit selvværd og selvtillid, fjerner din selvstændighed og udvisker din personlighed med det formål at få den fulde magt og kontrol over dig.

Psykologisk manipulation sker over tid

Bevidst og ødelæggende manipulation er ikke noget, der sker brat; det er en proces, som sker over tid, hvilket er med til at gøre det endnu sværere at gennemskue. Hvor lang tid det tager, kommer an på forskellige faktorer såsom hvilke metoder, der bliver brugt, hvor ofte og hvor intensivt man udsættes for det og andre sociale og personlige faktorer.

Narcissister og narcissistiske psykopater arbejder som sagt ofte på så skjulte og sofistikerede måder, at du sjældent bemærker omfanget af den dominans og indflydelse, som de har over dig. Som følge af deres manipulation sker der både små og store ændringer i din tanke- og væremåde. Du tror, at du selv har skabt og besluttet disse ændringer. I virkeligheden er dine ændringer og beslutninger allerede truffet på forhånd af narcissisten eller den narcissistiske psykopat. Du bliver med andre ord styret derhen, hvor narcissisten eller den narcissistiske psykopat vil have dig!

Du bliver en uvidende deltager i et magtspil

I og med at du tror, at manipulatoren kun vil dig det bedste og er på din side, så forsvarer du sjældent dig selv i forholdet. Tværtimod bliver du med stor sandsynlighed en særdeles villig – omend uvidende - deltager i narcissistens eller den narcissistiske psykopats manipulerende magtspil. Du forsyner velvilligt vedkommende med private, personlige og intime detaljer om dig selv, som så sidenhen bliver brugt til at opretholde kontrollen over dig.

Det er det, som gør psykologisk manipulation så dødhamrende farlig – ja langt farligere end fysisk vold. Med andre ord, så er psykisk vold og manipulation ofte langt mere effektiv end tortur og fysisk mishandling.Jo, fysisk vold og tvang kan ændre et andet menneskes adfærd, men psykologisk manipulation ændrer din personlighed og væremåde. Og som offer går du som sagt gladeligt med på de ændringer, som vedkommende pådutter dig, fordi du tror, det er til dit eget bedste.

Senere bliver det uendeligt svært for dig, at forstå og acceptere at et menneske, du holdt af, stolede på og havde så stor tillid til, har udnyttet og krænket dig så bevidst. Selv når du er ude af forholdet og fri for vedkommendes indflydelse på dig, hænger dine overbevisninger og din væremåde ofte ved, fordi du tror, at du selv har besluttet, at du skal tænke og agere på en bestemt måde.

Ingen af os bryder os om at gå rundt med tanken om, at vores ægtefælle/partner/mor/far/veninde/kollega/chef/terapeut osv. har snøret os, og at vi ikke selv har bestemt, hvad vi skal tænke og hvordan vi skal være. Vi vil helst holde fast i troen på, at vi er 100% selvstændige mennesker, der tænker vores egne tanker og træffer vores egne beslutninger. Vi ved nemlig instinktivt at de beslutninger, vi selv træffer, både er stærkere og mere holdbare end de beslutninger, andre har tvunget og til at tage.

Du vælger selv!

Narcissister og narcissistiske psykopater ynder at sige, at ingen har tvunget dig til noget. Du kunne jo bare have sagt nej eller være gået! Denne udtalelse virker særdeles effektivt: For dem, som kigger på udefra og som ikke forstår psykologisk manipulation, så er det svært at modargumentere. Og for dig, som har været offer for den destruktive manipulation, så er det sandheden. For der var jo ingen, som bogstaveligt tvang dig til noget, vel? Det styrker blot din egen overbevisning om, at du selv valgte det her. Og som sagt så er de beslutninger, du selv har truffet, langt stærkere og mere fast-cementerede. Dette medvirker til at hvirvle dig længere ind i den falske virkelighed, som narcissisten eller den narcissistiske psykopat har skabt for at forvirre og fastholde dig.

Hvad kan du gøre?

Lær hvordan du genkender og gennemskuer narcissister og narcissistiske psykopater. Lær deres manipulationsmetoder at kende. Det er essentielt, at du forstår, at de er fuldt ud bevidste om det, de gør.

Genkender du tegnene på destruktiv manipulerende adfærd hos en person, så er det afgørende, at du kommer ud af forholdet så hurtigt som muligt. Få professionel hjælp. Det vil spare dig for en masse tid, penge og sorg.

* Kilde: Robert D. Hare

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated: 08/27/2022

Views: 6632

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.